Njemački student na praksi u Hrvatskoj, why not?! ZOV je ispunio očekivanja

Njemački student na praksi u Hrvatskoj, why not?! ZOV je ispunio očekivanja

Fran Kovač, 19-godišnji student ekonomije prvu praksu odradio upravo na ZOV-u...

Objavljeno: 19.7.2023.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Već godinama Zagrebačke otpadne vode tijekom ljetnih mjeseci otvaraju svoja vrata  za studente na praksi. Ove godine nam se na uređaju pridružilo nekoliko studenata. Jedan od njih je i 19-godišnji Fran Kovač, student ekonomije iz Mannheima. Nakon završene II. gimnazije u Zagrebu, Fran je odlučio školovanje nastaviti u Njemačkoj. Prvu je godinu ekonomije na državnom fakultetu položio, te je bio spreman za praksu u realnom sektoru.  -Već prvi dan na ZOV-u bio mi je dokaz da je ovo zaista impresivan uređaj, koji je važan za dobru eko sliku svakog grada. Veseli me što ću imati priliku baš u Hrvatskoj odraditi praksu i naučiti sve segmente poslovanja jedne korporacije - kazao nam je Fran na početku svog dolaska na Žitnjak. Bili smo znatiželjni te smo sjeli na kratak razgovor s ovim simpatičnim studentom, kako bi čuli njegove dojmove nakon odrađene dvotjedne prakse, te skorog odlaska na zaslužene praznike i povratka u Njemačku na daljnje školovanje.

ZOV: Tijekom ovih dva tjedna pokazao si veliki entuzijazam i radoznalost u svim segmentima našeg poslovanja. Bi li mogao raditi u korporaciji kao što su Zagrebačke otpadne vode?

Fran K.: Zaista sam se osjećao ugodno tijekom dana provedenih na ZOV-u. Bilo je to pozitivno iskustvo kojeg ću se uvijek sjećati. Mislim da bih se mogao u budućnosti snaći u korporaciji poput vaše. Kao student ekonomije materija mi je poznata i povezana, ali i interesantna. Što se tiče samih odjela, jasno da su mi najbliži oni vezani uz knjigovodstvo i financije. No, u realnom sektoru tu je dakako puno više brojki i analitike.

ZOV: Je li praksa u ZOV-u ispunila tvoja očekivanja?

Fran K.: Svakako je! Jedan od ciljeva zašto sam i došao ovdje na praksu jest da mi se dodatno iskristalizira što bih volio raditi u budućnosti i gdje se vidim nakon završenog fakulteta. Nakon što sam u ZOV-u odradio praksu mogu reći da mi se svidjelo to što sam naučio i vidio, te da bih svakako volio dublje ući u sve segmente ekonomije. Nikako ne bih odbacio ni mogućnost povratka u Hrvatsku, te pronalaska posla baš u svojoj zemlji.

ZOV: Misliš li da je bila dobra odluka upravo to što si došao u njemačko-hrvatsku korporaciju?

Fran K: Nisam ciljano to birao. Tako su se stvari posložile, jer sam upoznat sa njemačkim sustavom obrazovanja i rada, kao i sa našim. Stoga  smatram da je odluka bila dobra. Sljedeću godinu možda odaberem hrvatsku firmu. Volio bih proći sve, pa donijeti neki konačni sud gdje se vidim.

ZOV: Kazao si da su ti financije i knjigovodstvo bliski s obzirom na fakultet. No, jesu li to sektori koji su ti bili i najintrigantniji, da ne kažem i najzabavniji na ZOV-u?-

Fran K: Prvenstveno moram reći da su se djelatnici u svim sektorima potrudili da mi bude zanimljivo i da naučim nešto iz njihova poslovanja. No priznat ću, isto tako, da mi je vrijeme u PR sektoru, te u vašem akreditiranom laboratoriju nekako ipak bilo najizazovnije. Upoznao sam i druge studente, koji bi se kasnije voljeli baviti kemijom i ova tvrtka je za njihovu praksu također sjajna.

ZOV: Na kraju prakse studenti obično predaju izvješće. Koja su bila tvoja očekivanja, te koja si nova znanja usvojio?

Fran K: Praksa je bila dobro osmišljena i koncipirana za jednog budućeg ekonomistu. Krenuo sam od opće slike tvrtke ZOV-a, preko PR sektora, potom sam prošao laboratorij, zaštitu na radu, GDPR, ljudske resurse, financije, knjigovodstvo, IT, razgovarao s direktorima, te stekao punu sliku o korporaciji. Očekivanja su ispunjena, a dobio sam puno više informacija i znanja no što sam mislio da se može za dva tjedna.

ZOV: Svakako je još prerano za neku ideju o budućnosti. No, otkrij nam bar neka svoja razmišljanja za godine koje ti dolaze nakon školovanja?

Fran K.: Još je zaista prerano da o tome razmišljam. No kako sada stvari stoje, rado bih se nakon školovanja vratio u Hrvatsku.

Upravo mi je ova praksa u ZOV-u pokazala da se i u Hrvatskoj radi dobar posao. Zato i nemam potrebu i želju ostajati u Njemačkoj. Osim svega obitelj i prijatelji su ovdje, a to je također jedan vrlo važan segment.

ZOV: Jesi li čuo za Njemačko-hrvatsku trgovinsku i gospodarsku komoru - AHK, te razmišljaš li možda i ondje u budućnosti potražiti praksu?

Fran K: Odlična ideja! Da, čuo sam za AHK i  njihovo djelovanje. Znam da su jako aktivni, te se nadam da ću biti u mogućnosti i ondje odraditi praksu.

IMG 20230718 WA0004 IMG 20230718 WA0005

Piše i slika: Astrid Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće