Kvaliteta vode i naše zdravlje

Kvaliteta vode i naše zdravlje

Tvrda vs. meka voda...

Objavljeno: 18.9.2023.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

KVALITETA vode je važna, no razlikuje se u cijeloj zemlji, čak i od grada do grada. Postoje li uopće zdravstvene koristi ili rizici povezani s mekom ili tvrdom vodom? Kao prvo u prirodi ćemo teško pronaći  čistu vodu H 2 O. Zašto?

Čista voda je neutralna, tj. pH vrijednost joj je 7.  Zbog polarnoga karaktera svoje molekule voda je odlično otapalo za mnoge ionske i polarne spojeve, tako da prirodna voda (voda u prirodi) nikada nije kemijski čista, jer otapa mineralne tvari iz tla i najčešće sadrži kalcijeve, magnezijeve i natrijeve katione, te hidrogenkarbonatne, kloridne i sulfatne anione.

Za definiranje meke ili tvrde vode prvo moramo vidjeti sastav određenih minerala u vodi, posebno kalcija, magnezija i natrija. Tvrda voda ima višu razinu kalcija i magnezija, dok meka sadrži male količine ta dva minerala, ali ima visoku razinu natrija. 

Kako prepoznati je li voda meka ili tvrda?

Meka voda ima blagi slani okus iako je to možda teško uočljivo. Dok tvrda voda iza sebe ostavlja bijeli talog na čašama i u perilici posuđa. Ako ruke operete tvrdom vodom, možda ćete imati osjećaj da je na njima ljigavi film pa ćete ih dodatno ispirati. 

Tvrda voda može uzrokovati i niži tlak vode jer se minerali s vremenom mogu nakupiti u cijevima i ograničiti protok vode. Također, meka voda se više pjeni, a tvrda zahtijeva više sapuna da bi stvari bile potpuno čiste. 

Prema Health Digestu, ne postoje zdravstveni rizici povezani s tvrdom vodom, ali ona može uzrokovati suhoću kože i kose. Također može povećati probleme ljudi koji imaju ekceme na koži. U nekim studijama pokazalo se da minerali u tvrdoj vodi pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.

Visok sadržaj natrija u mekoj vodi može zabrinuti ljude koji imaju visok krvni tlak. Za takve slučajeve postoje sustavi za omekšavanje vode na bazi kalija. Naravno, možete se odlučiti i za kupnju flaširane vode za piće, dok ćete vodu iz slavine koristiti za čišćenje jer je za tu svrhu i poželjnija od tvrde vode.

Zašto nam je potrebna meka voda?

Prilikom vrenja tvrde vode stvaraju netopljivi produkti (najčešće kalcijev karbonat, CaCO3) koji slabo prenose toplinu, pa se materijal zagrijane posude pregrijava i slabe mu mehanička svojstva. To je posebno štetno za kućanske aparate (perilice i bojlere) i visokotlačne parne kotlove u industriji.

Zbog toga se prirodna voda (osim kišnice) za tehničku primjenu mora omekšati. Karbonatna (prolazna) tvrdoća vode, uzrokovana kalcijevim i magnezijevim hidrogenkarbonatima, može se ukloniti iskuhavanjem vode ili dodatkom sode ili sode i vapna, što uzrokuje taloženje netopljivih karbonata. Za uklanjanje ukupne tvrdoće vode (karbonatne i nekarbonatne) i sprječavanje nastanka kamenca provodi se deionizacija vode, te voda postaje meka i neštetljiva za aparate.

Članak obradila: Andrea Božić

Izvor: Aquasoft.hr

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće