Školarci se upoznali s izgledom mikroorganizama u otpadnoj vodi

Školarci se upoznali s izgledom mikroorganizama u otpadnoj vodi

Nauči me kako se kreću i prepoznati ću svakog!

Objavljeno: 18.5.2023.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Jeste li znali da se samo u jednoj kapi otpadne vode nalazi do milijun mikroorganizama. Zato je važno, podsjetili smo na to i naše školarce, prati i dezinficirati ruke prilikom svakog odlaska u toalet.

Pravo je učenje kroz igru i zabavu nastupilo za vrijeme eko radionice' Nauči me kako, prepoznati ću svakog', na kojoj su za djecu osnovnih škola grada Zagreba organizirana crtanja mikroorganizama iz otpadne vode.

Riječ je o projektu koje je prvi put ove godine osmislio ZOV, kako bi djeca uz pomoć šablona nacrtala, a kasnije znala i prepoznati razne mikroorganizme koje nalazimo u kapi otpadne vode prije pročišćavanja. Najzanimljiviji im je svakako bio vodeni medo, najrašireniji mikroorganizam, kojeg su kasnije imali priliku vidjeti i putem mikroskopa.

IMG 20230505 WA0001 Rotaria           IMG 20230505 WA0002 VodeniMedo

Otpadna voda koja dolazi iz kuća, tvornica, se prije ispuštanja u rijeke ili jezera treba pročistiti, kako bismo svi skupa imali čistu vodu.

Jedan od postupaka čišćenja voda je proces s aktivnim muljem koji se primjenjuje i na našem zagrebačkom uređaju.

Aktivni mulj je zajednica raznih vrsta mikroorganizama, kao što su bakterije, gljivice, praživotinje i dr.

Otpadna voda se pomiješa s aktivnim muljem i zrakom, a mikroorganizmi iz aktivnog mulja jedu nečistoće iz vode. Cijeli proces odvija se u velikim bazenima. Nakon toga se aktivni mulj odvaja i dobiva se pročišćena voda.

Najčešći mikroorganizmi koje nalazimo u otpadnoj vodi su Tokophrya, Coleps, Rotaria, Epistylis i već spomenuti Vodeni Medo. Radove smo izložili i sačuvali za novu radionicu, te lijepo sjećanje na zabavan dan na CUPOVZ-u.

Piše: Astrid Werbolle

Slika: Damir Martinović i Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće