Zanimljivosti na rubu znanosti

Zanimljivosti na rubu znanosti

Objavljeno: 5.3.2020.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Uskoro piva od pročišćene vode? U Oregonu kažu, -'Zašto ne?!

Pivo se proizvodi prvenstveno od samo četiri sastojka: slada, hmelja, kvasca i vode. Tipično je da prve tri stavke dobivaju svu pažnju, ali sada država Oregon pomno proučava vode za pivo, nakon što je jedna tvrtka zatražila dozvolu da koristi recikliranu kanalizacijsku vodu za izradu piva. Usluge čiste vode u Hillsborou u Oregonu, zapadno od Portlanda, razvio je "napredni postupak obrade, koji kanalizaciju može pretvoriti u pitku vodu", navodi Oregon Public Broadcast. Nakon stavljanja kanalizacije kroz tri odvojena tretmana, rezultat "zadovoljava ili premašuje sve norme za pitku vodu."

Plan je da CWS (Clean Water Services) opskrbljuje pročišćene otpadne vode grupi kućnih pivovara poznatih kao Oregon Brew Crew, kako bi napravili male serije piva koje će se dijeliti na događajima, a ne prodavati. Njegova prodaja može naići na nekoliko zdravstvenih zakona. Nadam se da će pripravak piva iz reciklirane vode pomoći procesu da se prihvati.

Kao što naglašava Grub Street, ovo nije prvi put da su otpadne vode pretvorene u pivo. Samo dan ranije, časopis Milwaukee Sentinel objavio je priču o Theeri Ratarasarn, domaćoj proizvođačici iz Wisconsina, koja je pivo nazvala "Aktivni mulj pšenice Ale" iz "pročišćene otpadne vode Milwaukee Metropolitan distrikta".

To je pivo dobilo relativno visoke ocjene kad je predstavljeno na degustaciji u Milwaukee Lakefront pivnici. U obranu piva, predsjednik piva Russ Kilsch čak je rekao: "Niti jedan patogen poznat čovjeku ... ne može narasti u pivu." Zvuči kao da ljudi tu teoriju sigurno stavljaju na kušnju.

 

Pripremila: Astrid W.

Izvor: https://www.foodandwine.com/drinks/oregon-company-plans-turn-wastewater-totally-drinkable-beer

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće