Voda i klimatske promjene

27. Svjetski dan voda

dan voda 2020 1

 

Već 27 godinu zaredom, cijeli svijet slavi 22.3.2020. kao Svjetski dan voda. Organiziraju se brojne manifestacije koje podsjećaju na važnost vode i čuvanja izvora pitke vode kojih svakim danom ima sve manje i manje. Ove godine je to sve nažalost izostalo, no virtualni svijet, mediji i internet ipak nas je podsjetio kako i u doba ove pandemije Korona virusa ne smijemo zaboraviti na taj važan Dan.

Svjetski dan voda prije svega obiljažava se s ciljem podizanja svijesti o važnosti voda, te problemima vezanim uz vodu i vodne resurse. Ovogodišnji Dan voda ima i vrlo aktualnu temu, a to je voda i klimatske promjene koje su itekako vidljive svakoga dana.  Valja se informirati i educirati o tome što svaki pojedinac može učiniti kako bi se smanjile pojave poplava, suša, naglih klimatskih promjena, onečišćenja vode i Zemlje općenito.

I u ovim danima kad svi ističu da je higijena i pranje ruku vodom i sapunom najvažnije sredstvo protiv širenja pandemije valja istaknutu kako je nažalost čak 3 milijarde ljudi u svijetu bez osnovnih uvjeta za osobnu higijenu. Nedostaje im vode za pranje, a o vodi za piće da i ne govorimo.

Stoga istaknimo apel organizacije UN-water, čuvajte svoje izvore, ne zagađujte svoje rijeke i mora!

Tekst: Astrid Werbolle

Fotografija: Ekovjesnik