Genetski materijal iz SARS-CoV-2 – COVID-19 Coronavirus – Otkriven u neobrađenim otpadnim vodama iz Louisiane

Prvo otkrivanje COVID 19 u otpadnoj vodi Sjeverne Amerike

Skupina znanstvenika otkrila je genetski materijal iz SARS-CoV-2 u na dva postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Louisiani, SAD, uzorci su uzeti u travnju 2020.

Epidemiologija na bazi otpadnih voda (WBE) je proces kojim se širenje bolesti u ljudskim populacijama prati ispitivanjem otpadnih voda. Korišten je za praćenje širenja infekcija poliomije i norovirusa. Mnoge grupe širom svijeta rade na razvoju metoda za prilagodbu WBE te praćenje COVID-19. Koristeći ove metode, SARS-CoV-2 je otkriven u komunalnim otpadnim vodama iz Australije, Španjolske, Italije, Nizozemske i Japana.

U radu objavljenom u časopisu Science of the Total Environment, grupa istraživača – uključujući Samendra P. Sherchan sa Sveučilišta Tulane, SAD, i Masaaki Kitajima sa Sveučilišta Hokkaido – izvijestila je o otkrivanju SARS-CoV-2 RNK u neobrađenim uzorcima otpadnih voda prikupljenih u travnju 2020. godine iz južne Louisiane. Ovo je prvo izvješće o otkrivanju virusa u otpadnim vodama u Sjevernoj Americi.

Znanstvenici su zaključili da je ultrafiltracija vrhunska metoda za oporavak virusa, ali drugi čimbenici mogu ometati otkrivanje virusa. Međutim, potrebna su daljnja ispitivanja na većim veličinama uzoraka za razumijevanje granica ove metode, te za usporedbu s drugim metodama koje se trenutno testiraju u istu svrhu. Općenito, za WBE COVID-19, potrebne su bolje metode koncentracije virusa i metode otkrivanja virusa.

"Nedavna izvješća o otkrivanju SARS-CoV-2 RNK iz više zemalja, uključujući Japan i SAD, validirala su koncept WBE-a za nadzor COVID-19", kaže Masaaki Kitajima. "Nadam se da će studije COVID-19 WBE biti ubrzane na globalnoj razini kroz međunarodne suradnje."

Docent Kitajima trenutno je uključen u niz studija vezanih uz primjenu WBE za praćenje širenja pandemije COVID-19. Surađivao je s brojnim znanstvenicima i istraživačkim skupinama diljem svijeta u ovome naumu, te je bio dio tima koji je prvi put otkrio SARS-CoV-2 u otpadnim vodama u Japanu.

Originalni članak pročitajte ovdje:

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwitwfn_xdnrAhWCtYsKHUeJD5cQFjAKegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Fscitechdaily.com%2Fgenetic-material-from-sars-cov-2-the-covid-19-coronavirus-detected-in-untreated-wastewater-from-louisiana%2F&usg=AOvVaw1TxK6QoHWfM1ClAupia-X1

 

Pripremila: Astrid Werbolle