Bakterije u službi umjetnosti

'Panacea, pjesme i napitak' izložba Tina Dožića i Luane Lojić

'Rad Panacea, pjesme i napitak' rezultat je istraživanja kontaminiranih tla i voda realiziran kao audiovizualna izvedba. Univerzalni lijek, Panaceu, prepoznajemo u postupku bioremedijacije - metodi koji se koristi za ''liječenje'' kontaminiranih medija, uključujući vodu, tlo i podzemne materijale, mijenjanjem okolišnih uvjeta kako bi se potaknuo rast prisutnih mikroorganizama koji razgrađuju zagađivače.

izložba bakterijaFoto: Vanja Babić

Materijali ovog rada prikupljeni su kroz istraživanje, posjete relevantnim lokacijama (Zagrebačke otpadne vode, naftne bušotine u okolici Ivanić Grada), razgovore sa stručnjacima i laboratorijski rad u suradnji s biologinjom Korom Dvorski. Video materijali nastali su snimanjem posjećenih lokacija i mikroskopiranjem raznih uzoraka vode s područja Grada Zagreba te aktivnog mulja – mase koja sadrži mikroorganizme koji razgrađuju otpadne vode. Potaknuti gibanjem mikroorganizama, zamišljamo njihovu koreografiju i razvijamo eksperimentalni zvuk. Audiovizualnu izvedbu smještamo u ambijentalnu instalaciju, višekanalno polje videa koji prikazuju mikroorganizme i njihova staništa. Pitamo se kako ukazivanjem na mikroorganizme možemo potaknuti razmišljanje o samoodrživosti i alternativama za ekološko djelovanje. Zanimaju nas poetike neljudskih aktera, značenja koja im upisujemo i učinci koje oni proizvode.

Produkciju rada su podržali Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb. Podrška izložbe realizirana u sklopu programa: Participativna Pogonova sezona 2019. u sklopu projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!", sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Stoga nam je drago da su i umjetnici prepoznali važnost mikroorganizama u procesu pročišćavanja otpadnih voda, te promišljanju kolika je važnost očuvanja čiste vode i tla u danima kad se mnogi oglušuju po pitanju ekologije.

 

FOTO: Astrid Werbolle