Dječjim osmjesima ne smeta ni kiša!

Dječjim osmjesima ne smeta ni kiša!

Objavljeno: 5.3.2020.
Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Prvi put održana Eko olimpijada 

Na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, jučer je održan 14. Dan planeta Zemlje. Unatoč kiši, iz dvanaest zagrebačkih osnovnih škola stiglo je 600-tinjak djece.

Manifestacija je započela u deset ujutro na centralnom terenu ZOV-a, koji zbog kiše bio natkriven te je tako odlično poslužio kako bi se mogle odvijati sve zamišljene aktivnosti. Nakon uvodnog pozdrava direktora Zagrebačkih otpadnih voda te predsjednika Njemačko-Hrvatske industrijske i trgovinske komore dr. Thomasa Sichle, svim nazočnim se obratila i Nataša Ritan, stručna savjetnica za učenički standard ispred grada Zagreba.

Ispirativan govor također je djeci posvetio i stalni zamjenik Njemačkog veleposlanika Harald Seiebel, dok je manifestaciju nazočio i direktor Njemačko-Hrvatske industrijske i trgovinske komore Sven Potthof.

Nakon govora, glasnogovornica je ZOV-a Astrid Werbolle najavila i brojne nagrade za likovna i literarna djela koja su djeca napravila za Dan planeta Zemlja.

Svima je već znana dobra suradnja ZOV-a i Zagrebačke filharnonije, pa su tako i ove godine nagrade za najbolji grupne radove bile posjet Lisinskom na Mozartov koncet te semirar o tome kako nastaje jedan takav muzički spektakt, dok će za djecu tom prigodom biti priređen i mali domjenak.

Najviše sreće ove godine su imale škole Sesvetska sela i osnovna škola Žitnjak, koji će krajem svibnja u Lisinski na koncert. Valja također istaknuti kako je BEST IN SHOW nagrada pripala školi Vukomerec, dok su najbolji kreativci bili učenici škole Jure Kaštelana.

Osim grupnih, proglašeno je i nagrađeno još 18 individualnih radova, dok su djeca uživala u svojim uspjesima i nagradama.

Na kraju uvodne manifestacije djecu je iznenadio pjevač Bojan Jambrošić, koji je i proglašen Eko ambasadorom za 2019.

Pjesmom je podigao atmosferu, dok slikanja i autogrami nisu stali ni nakon nastupa...

S učenicima je nakon nastupa i posadio voćku u eko voćnjaku Zagrebačkih otpadnih voda.

Za to vrijeme prema rasporedu krenula je Eko olimpijada u organizaciji ZOV-a i studenata s  Veleučilišta u Karlovcu pod vodstvom dr.sc. Sandre Zavadlav. Djeca su imala priliku naučiiti i natjecati se u recikliranju i kompostiranju. Na poligonu je bilo žustro i veselo dok ni navijača nije nedostajalo.

Istovremeno djeca su vlakićima ZET-a uz stručno vodstvo obilazila uređaj te naučila sve o pročišćavanju otpadnih voda. U restoranu je, pak, bio priređen i ručak za najmlađe dok su brojni učenici rado i pogledali izložbu u dvorani svih radova koji su ove godine stigli na natječaj.

TEKST: Astrid Werbolle

FOTO: Studio Hrg

Objava: 10.05.2019.

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće