PROJEKT KOJI MLADIMA DAJE NADU ZA BOLJE SUTRA

Znanje na djelu, razmjena obrazovnog i gospodarskog sektora!

Prošle je godine u Hrvatskoj s radom započela Zaklada "Znanje na djelu" koju je osnovao jedan uži krug vodećih poduzetnika sa zajedničkom željom da se potakne razvoj korporativne društvene odgovornosti, te da se ujedno promovira tradicionalna povezanost Hrvatske sa zemljama njemačkog govornog područja. Kako nam je istaknula dr.Caroline Hornstein Tomić, idejna začetnica projekta, prvi poticaji inicijativi došli su upravo od njemačkog veleposlanstva i Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Tako se Zaklada "Znanje na djelu" vrlo brzo počela razvijati pod zajedničkim pokroviteljstvom njemačkog, austrijskog i švicarskog veleposlanstva, dok je polazišna točka razmišljanja bio trenutačno ključni problem hrvatskog društva, a to je visoka stopa nezaposlenosti mladih, odljev mladih stručnjaka, te nedostatak pojedinih mladih stručnjaka na domaćem tržištu rada. Stoga bi se trebala , ističu u Zakladi, naći formula kako bi se trajno vršila razmjena i umrežavanje obrazovnog i gospodarskog sektora u zemlji i inozemstvu. Zbog toga će se Zaklada posvetiti tome da strateški podržava tu razmjenu i istodobno produbljuje kontakt sa zemljama njemačkog govornog područja. Već je u veljači  Zaklada krenula sa  programom "Istražujemo svijet znanosti i inovacija" u suradnji sa Institutom Ruđer Bošković . Odabrani će učenici provesti dva dana u Institutu i u tvrtkama partnerima projekta, kako bi istraživali sve vezano uz vodu i njezino neiscrpno bogatstvo, koje trebamo čuvati za buduće generacije.

Prvi susret je upravo organiziran u tvrtki Zagrebačke otpadne vode krajem ožujka, gdje su profesori koji su se uključili u projekt Zaklade, teoretski kroz predavanje glasnogovornice Astrid Werbolle, te praktično, kroz obilazak uz stručno vodstvo glavnog tehnologa Marina Ganjte, upoznati sa Centralnim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, te o njegovoj važnosti za našu metropolu.

Nakon brojnih pitanja i rasprava poslije predavanja, mnogobrojnim profesorima iz raznih obrazovnih ustanova iz Zagreba i okolice, bit će puno lakše pripremiti svoje učenike, koji će početkom svibnja biti također uključeni u projekt, kada će sudjelovati u kreativnim radionicama na Institutu Ruđer Bošković, ali i u Zagrebačkim otpadnim vodama.

TEKST: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće