Mala škola zaštite prirode

OŠ PREČKO: UČENIČKA ZADRUGA ZIP - ZADRUGARI IZ PREČKOG 

- Učenička zadruga ZIP osnovana je 2011. godine. 

- Broji 72 učenika,  što je oko 35 posto učenika škole.

- Rade pod  sloganom „Učimo radeći“.

- Glavni proizvod je serija e-slikovnica Šljunčica.

To su priče u kojima glavni likovi Šljunčica i Kapljić pričaju priče o čuvanju voda. Glavne likove je likovno osmislila Ana Ratković, magistra edukacije likovne kulture. 

Učenička zadruga ZIP ima pet sekcija i  proizvod ovisi o radu svake sekcije. U sekcijama se uči radeći, uči se suradnji i timskom radu, što će im biti vrlo važno, kad će jednog dana imati pravi posao.

- istraživačka sekcija istražuje različite teme koje koriste za pisanje teksta

- literarna sekcija piše tekst slikovnice

- likovna sekcija oslikava slikovnicu

- informatička sekcija to sve stavlja u elektronički oblik

- tehnička sekcija proizvodi ambalažu.

Voditelji sekcija su Sandra LovrenčićMarijana Vrančić i Davorin Novosel.

Prva slikovnica „Od šljunka do slavine“ govori o zagrebačkom vodovodu. Prikazuje otkuda voda dolazi, kako stiže u naše domove, kamo odlazi iz naših domova i kako vodu treba čuvati.

Druga slikovnica „Čuvar rijeke Save“ govori o Glavnom pročišćivaču otpadnih voda u gradu Zagrebu i njegovim postrojenjima. Zahvaljujući pročišćivaču, voda iz kanalizacije je pročišćena do drugog stupnja i tako čista se ulijeva u Savu.

Treća slikovnica „Svjetlo iz mulja“ govori o tome kako se iz otpadnog mulja u pročišćivaču proizvodi električna energija.

Četvrta slikovnica "Zov života - Život uz rijeku Savu" prikazuje život na rijeci Savi prije i poslije izgradnje pročišćivača.

Svaka slikovnica ima svoju ekoporuku, koja nam govori da trebamo čuvati vodu, jer je ona naše najveće blago.

Osim CD slikovnica, izrađuju različite reklamne materijale: torbe, privjeske, kalendare, rokovnike, koje prodaju na sajmovima.

Jednom godišnje, za Dan voda, organiziraju Dječji tjedan poduzetništva. Taj tjedan svi razredi nešto proizvode, zatim na priredbi prezentiraju što su radili i što su naučili. Nakon priredbe je Sajam poduzetništva na kojem prodaju to što su proizveli. Na taj način svi učenici razvijaju poduzetničke vještine i osjete duh poduzetništva. Zadruga svake godine sudjeluje i u humanitarnim aktivnostima.  Prošle je godine radila pisanice i prodavala ih na Uskrsnom sajmu na Trgu bana Jelačića, a novac je donirala za pomoć Caritasovim kućama za nezbrinutu djecu. U prošloj godini osvojili su nagradu Hrvatskih voda - Najmlađi za vode Hrvatske 2014, u kategoriji najbolji  edukativni materijal. 

Pohvale OŠ Prečko pročitajte u članku, koji je objavljen u Školskim novinama, "Škola u kojoj su sva djeca uvažavana i "vidljiva".