Wikipedija

Međunarodni dan rijeke Drave

Iz ekologije 23.9.2023.

Rijeka Drava je jedna od posljednjih prirodnih rijeka u Europi te na taj način treba osvijestiti potrebu bolje zaštite i osigurati održivi razvoj Europske Amazone. Međunarodni dan rijeke Drave obilježava se 23. rujna s ciljem promicanja zaštite i razvoja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije na međunarodnoj razini. Drava je druga po redu rijeka s najduljim vodotokom na području Republike Hrvatske. U Hrvatskoj teče ukupnom duljinom od 323 kilometra, uključujući i dio toka koji čini državnu granicu. 

Drava je rijeka crnomorskog sliva koju krasi iznimna bioraznolikost. Jedan je od najvećih pritoka Dunava – prolazeći kroz pet država, spaja alpska i panonska područja srednje Europe. Izvire u Južnom Tirolu u Italiji, odakle teče prema istoku. Njezin 749 kilometara dug vodotok završava u Dunavu na istoku Hrvatske koji dalje nastavlja put prema Crnome moru. Rijeka Drava, zbog topljenja ledenjaka, najveći protok ima u ljetnim mjesecima.

Manji dio toka Drave nalazi se na sjeveroistoku Italije iz koje ulazi u Austriju. Znatni dio vodotoka Drave je upravo u Austriji odakle ulazi u Sloveniju, a zatim i u Hrvatsku na sjeveru zemlje. Prolazi Međimurjem gdje se ubrzo pretvara u prirodnu državnu granicu Hrvatske i Mađarske. Njezin put i završava na području Republike Hrvatske u Osječko-baranjskoj županiji.

Obradila: Andrea Božić

Izvor: Hrvatske vode

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće