Portal info

Europski dan bez automobila

Iz Hrvatske 22.9.2023.

Europski dan bez automobila, i ove će godine, osim mnogih europskih i svjetskih gradova, prigodnim akcijama obilježiti i hrvatski gradovi, a glavni je cilj tog dana jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.

Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. 

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježava s temom "Bolja povezanost!", a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan “Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Dan bez automobila, koji se obilježava 22. rujna zatvaranjem gradskih središta za motorna vozila, danas je kulminacija Europskog tjedna kretanja, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. U Zagrebu će tako biti zatvoren uži centar grada: Trg bana J. Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Andrije Hebranga – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana J. Jelačića.

Pripremila: Andrea Božić

Izvori: zagrebinfo, www.iusinfo.hr, www.mingor.gov.hr

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće